Питам, защото не знам, а не че аз ще ви кажа. Дори не ми е интересен за разследване, и няма да му отделя повече от час, просто ще изразя личните си впечатления. Това, което виждам е колко шокиращо наивни (да не използвам думата прости) хора има у нас, които живеят в някакво състояние на транс, без връзка с реалността. Както се казва: ако бяха риби, щяха с бастуни да ги ловят.

В българина явно е дълбоко заложен същия, ако не и още по-голям македонски комплекс, именно заради който се подиграваме ежедневно на югозападните ни съседи. Достатъчно е само някой да ви каже, че сме центъра на вселената, първоизточника на живота, на всички човешки знания и езици, за да го слушате и боготворите до гроб!

Разбира се, една така благоприятна за измамници хранителна среда, е неминуемо да не развъди вълци в овчи кожи, които редовно да „стрижат“ стадото. Нали знаете, не е луд този, който яде баницата… А и някои „тарикати“ определено имат вроден талант и интуитивно напипват с лекота слабите места на инфантилната си публика. Навремето имаше един такъв подобен феноменален лъжец – Боби Цанков, умеещ да си измисля истории в движение и да лъже без да му трепва окото (макар че дори и той изглежда като аматьор, сравнен с политиците в наши дни).

Природата не търпи вакуум и на хоризонта изгря нова звезда – Иван Тренев, който обича да се снима до овехтели книги, да носи бели ръкавици и да призовава хората да му пращат пари, с които уж създавал архив на българската история. Какъв е той: актьор ли е, музикант ли е, журналист ли е, пишман историк ли е, изследовател ли е, или обикновен схемаджия, не знам, вие кажете? Тук ще изложа само своето неангажиращо никого мнение, всеки има право да направи такова за себе си!

Но няма как да не забележа, че често „историкът“ говори абсолютно неадекватни глупости, естествено, умело преплетени с популистки истини, заради което хората му се връзват. Понякога направо съм шокиран какви безумия твърди и как почти никой не ги отразява? Все едно си вика: „Колкото по-опашата и идиотска лъжа им изтърся сега, толкова повече ще ми повярват“. И м*мка му, успява, балъците кълват като за последно! Нищо, че даже сам едва се сдържа, да не се изхили на простотиите си.

Иван казва, например, че живелият едва 28 години през 19-ти век Ботев, е обиколил света и лично е организирал и обучавал световните революционери. Като започнем от Лондон, Англия, където заедно с Карл Маркс са си пили кафето, раздавали брошури и преподавали социалистическа идеология, минем през Сеул, Южна Корея (WTF?), и стигнем чак до намиращата се на 13 000 км. от Калофер столица на Хаваите, Хонолулу. Там, на островното Кралство, насред нищото, в средата на океана, на другия край на света, според Тренев, нашият човек се е борил с американските колонизатори и, забележете, с ислямското нашествие, заради което хавайците го почели с паметник.

Наистина мисля, че е срамно и един вид унизително за вас, ако тръгна да ви обяснявам, защо това са небивалици, граничещи с абсурда. Най-малкото, Ванката е забравил, че по времето на Христо Ботев не е имало още Wizz Air и RyanAir, а хората са пътували предимно с каруци и дървени кораби.

Този същият индивид си е създал фондация „Културна революция“, постоянно обикаля от студио в студио и ви приканва да му дарявате пари, без абсолютно никаква отчетност и доказателство за свършената работа. Обича да използва подвеждащи наивниците изрази, като че ще „обнародва“ сайт на фондацията, вместо просто да каже, че ще пусне неин сайт. (Много по-вдъхващо доверие е, когато направата на обикновен сайт прозвучи все едно ще приемаш закон, нали?) Та там щяло да има отчети, но аз така и не намерих въпросния сайт, за който говори от поне година насам. Нито пък съм попаднал на реален материал с доказателства за:

  • архивите, които твърди, че е купил;
  • екипа, на който уж плаща;
  • специално оборудваното му архивно помещение.

Все неща, споменати от него. Ако вие сте запознати повече по въпроса, пишете в коментарите. Ще се зарадвам много, ако наистина има такъв архив, екип и т.н. Пратете ги и веднага ще ги публикувам, но дълбоко се съмнявам.

Пак казвам, не знам кой е Иван Тренев, обаче ми е жалко да гледам как се гаври със съгражданите ни и паразитира върху имиджа на исторически личности с фундаментално значение за последната българска държава.

През годините народът е лъган хиляди пъти от всякакви пирамидаджии и измамници, но май още не си е научил урока…

п.п. Може и да греша в преценката си, но имам право на нея, нали? Нека Тренев да ме опровергае с научни доказателства за пътешествието на Христо Ботев до Хонолулу, Лондон и Сеул. Ще ми е изключително интересно да разбера кога точно е ходил дотам, с какъв транспорт, за колко време и кой е финансирал екскурзията? В противен случай всичките му твърдения в тази насока, си остават някакви нездрави фантазии, хипотези и блянове.

 Източник: Телеграм

Видеото, в което Тренев изпрати Ботев на Хонолулу, за да вдига революция и да се бие с „ислямското нашествие“