Договорът, който СЗО подготвя с държавите членки е обвързан с глобална система за цифрови паспорти и документи за самоличност. СЗО наскоро обяви планове за  международен договор за пандемия, свързан с цифров паспорт и цифрова система за самоличност. Срещайки се през декември 2021 г. на специална сесия само за втори път от основаването на СЗО през 1948 г., Здравната асамблея на СЗО прие едно-единствено решение, озаглавено „Светът заедно“.

СЗО планира да финализира договора до 2024 г. Той ще има за цел да прехвърли управляващите органи, които сега са запазени за суверенните държави, към СЗО по време на пандемия чрез ревизираните  Международни здравни правила на СЗО .

През януари 2022 г. Съединените щати внесоха предложени  изменения  в Международните здравни правила от 2005 г., които обвързват всички 194 държави-членки на ООН, които генералният директор на СЗО прие и изпрати на други държави-членки. За разлика от промените в нашата собствена конституция, тези изменения няма да изискват две трети гласове от нашия Сенат, а обикновено мнозинство от държавите-членки. По-голямата част от обществеността не е наясно с тези промени, които ще засегнат националния суверенитет на държавите-членки. Предложените изменения включват, наред с другото, следното - СЗО вече няма да има нужда да се консултира с държавата, в която се твърди, че е настъпило докладвано опасно събитие (напр. ново огнище), преди да предприеме действия въз основа на такива доклади (член 9.1 ).

В допълнение към правомощията за определяне на извънредна ситуация в общественото здраве от международно значение съгласно член 12, на СЗО ще бъдат предоставени допълнителни правомощия за определяне на извънредна ситуация в общественото здраве от регионално значение, както и категория, наричана междинен здравен сигнал.

Съответната държава вече не трябва да се съгласява с решението на генералния директор на СЗО, че дадено събитие представлява извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение. В СЗО ще бъде създаден нов спешен комитет, с който генералният директор ще се консултира вместо държавата, на чиято територия е възникнала извънредната ситуация в областта на общественото здраве от международно значение, за да обяви извънредното положение за приключило. Измененията също така ще дадат на „регионалните директори“ в рамките на СЗО, а не на избраните представители на съответните държави, законното правомощие да обявяват извънредна ситуация за общественото здраве от регионална грижа.

Освен това, когато дадено събитие не отговаря на критериите за извънредна ситуация в общественото здраве от международно значение, но генералният директор на СЗО прецени, че изисква повишена осведоменост и потенциален международен отговор на общественото здраве, той може по всяко време да реши да издаде „междинен сигнал за общественото здравеопазване ”. Критериите за тази категория са прости: „Генералният директор е определил, че изисква повишена международна осведоменост и потенциален международен отговор на общественото здраве“.

Чрез тези изменения СЗО, с подкрепата на САЩ, изглежда отговаря на препятствията, които Китай издигна в първите дни на COVID. Това е основателна загриженост, но нетният ефект от предложените изменения, е преместване на властта от суверенни държави, включително и нашите, към неизбрани бюрократи в СЗО. Насочването на всяка една от промените е към увеличени правомощия и централизирани правомощия, делегирани на СЗО и далеч от държавите-членки.

Леслин Люис, член на канадския парламент и юрист с международен опит,  предупреди, че договорът също така ще позволи на СЗО едностранно да определи какво представлява пандемия и да обяви кога настъпва пандемия. „В крайна сметка ще постигнем универсален подход за целия свят“, предупреди тя. Съгласно предложения план на СЗО, пандемиите не трябва да се ограничават до инфекциозни заболявания и могат да включват например обявена криза със затлъстяване.