Световния икономически форум финансира разработването на суперкомпютри, управлявани от лабораторно отгледани човешки мозъци.

Научнофантастичните филми постепенно се превръщат в реалност. Швейцарският технологичен стартъп FinalSpark е създал нова „невроплатформа“, функционираща с лабораторно отгледани човешки мозъчни клетки.

В сайтa им ще прочетете:

„Човешкият мозък е електростанция, която може да се похвали с 86 милиарда неврони и използва само 20 вата мощност за ефективни изчисления. Възпроизвеждането на този вид ефективност със силиций би изисквало цели 10 мегавата мощност, според Квабена Боахен от Станфордския университет.

Ние създаваме решението с биологични невронни мрежи. Отглеждаме неврони в клетъчни култури и постигаме голям напредък в използването им като изчислителна мощност. Създаването на големи мрежи е предизвикателство и въпреки това нашата биолаборатория работи активно за възпроизвеждане и надминаване на успеха на природата с неограничен потенциал за подобряване на живота на земята. Възможностите са много вълнуващи.“

За всеки умеещ да събира 1+1, крайната цел на проекта е ясна, без дори да губи време в проучването му. Искат да разберат как да управляват мозъците дигитално и да ни заменят със следващо поколение хуманоиди, които да са изцяло под контрола на изкуствения интелект. Без никаква възможност за проява на собствена воля.