Не, заглавието не е кликбайт! Пиша този анализ с няколко задължителни уговорки и уточнения.

Първо, не ме интересува изобщо личността на Алексей; като цяло, не се вълнувам особено от схемите на локалните играчи „на дребно“, преследващи единствено лична изгода и нищо повече. Без значение у нас или където и да е по света. Затова и много рядко си позволявам да коментирам подобни сеирджийски, но пикантни за повечето хора теми.

Това, което според мен е наистина важно и трябва да му отделяме вниманието си, са големите процеси и посоката, към която тласкат съвременната цивилизация, а не ежедневните клюки и лични драми.

Второ, вследствие на първото, признавам, че не съм особено запознат с детайли по конкретния случай, но тъй като в медийното пространство и изобщо в цялата държава продължава доста да се шуми около тази личност, ще си позволя да изкажа и своето скромно мнение. То се базира не толкова на конкретни данни, каквито не съм събирал, а на елементарни наблюдения и разсъждения, понеже от самото начало нещо тук не ми се връзваше. Все пак, подлагането под съмнение и ревизия на всяка информация, постъпваща от властите, е наше изначално право и лежи в основите на истински демократичното общество. Приемете, ако щете, статията като упражнение или като някакъв вид мисловна игра.

Моля, неспособните да преборят когнитивния дисонанс, на които тезите ми ще се сторят абсурдни и смешни, да не изпадат в истерична треска, а просто да прескочат материала, приемайки, че не е предназначен за тях.

И така, нека вече да минем по същество.

Всъщност, защо трябва да смятаме, че Алексей Петров е убит? Само защото така ни казаха по телевизора ли? Нима все още има наивници, вярващи на патологичните многократно доказани лъжци в лицето на мейнстрийм медиите и политиците? Разбира се, въпросът е риторичен. Такива са огромна част от обществото, които колкото и пъти подред да ги лъжат, колкото и пъти да разбират, че са били лъгани, отново и отново ще продължават безумно да приемат всичко, спуснато им „отгоре“ като чиста монета. Това масово срещано заболяване се нарича „Синдром на лековерния ум“, но сега няма да изпадам в детайли за него.

Естествено, далеч не твърдя на 100%, че Алексей е жив. Просто предлагам една алтернативна версия на събитията, каквато много странно (поправете ме ако греша), но никъде досега не съм срещал. Все едно всички вкупом послушно са приели официалната информация и абсолютно на никой, дори за миг, не му е хрумнало, че може да е лъжа.

Само този факт, сам по себе си, е напълно достатъчен, за да ме провокира да разчупя масовото съзнание с няколко елементарни въпроса:

1. Достатъчно влиятелна личност ли е Алексей, за да може да инсценира смъртта си?

Публична тайна е, че Петров поддържаше тесни взаимоотношения с МОСАД, а те са може би най-добрите експерти в света по организиране и инсцениране на атентати. (Все пак основната функция на всички подобни организации е съхранението на системата, чрез контрол на общественото съзнание.)

2. Има ли причина Алексей да прави подобно нещо?

Както вече поясних, не съм се интересувал в детайли от дейността му, но за мен хора с неговия „бекграунд“ и обществено положение могат да намерят хиляди причини да го направят. Особено предвид връзките и контактите му, ако приемем, че се е изкачил до следващото ниво в йерархията на „онова“ общество, подобен акт би бил възможно „най-чистото изпиране“. Все пак, истински големите играчи са винаги в сянка!

Алексей нито беше пръв красавец, нито първа младост, така че в неговия случай, една освежаваща пластична операция за смяна на личността, дори е по-скоро не жертва, а бонус.

3. Как е възможно бивша барета и експерт по антитероризъм, преживял не един атентат, да допусне такава пропаст в сигурността?

Всъщност това е най-ярката червена лампа, която трябва да ви светне около цялата драма с убийството. Как така охраната е липсвала, или пък ако е била там, не е предприела никакви мерки срещу чудодейно изникналия и изпарил се стрелец? Историята, че Петров е водел личен разговор и затова гардовете му са допуснали да го застрелят почти от упор, е повече от безумна. Колко президенти, политици и други тежко охранявани криминални личности по света постоянно водят подобни разговори, но това не пречи на един професионален екип (какъвто нашият човек със сигурност може да си позволи) да знае как да ги пази от дискретно разстояние. Според официалната версия, свидетелят на спектакъла е само един, доверената жена с Алексей, която в началото съобщиха, че е починала в болницата, но малко по-късно чудодейно възкръсна и медиите набързо промениха новината.

4. Има ли фото или видеодоказателство на престъплението? (Да не забравяме, че сме 2023 г., камери да искаш…)

В публичното пространство изтече неофициална снимка на убития Алексей Петров, за която се твърди, че е направена от полицай, пристигнал на местопрестъплението. Много странно обаче е качеството на изображението, несъответстващо на нито един телефон или фотоапарат, произведен през последните 20 години, дори и от най-ниския клас. Но ако оставим това настрана, само на мен ли ми прави впечатление, че лицето от снимката не прилича на 61-годишния Петров? Придържайки се към хипотезата за инсценировка, е напълно възможно това да е дубльор, който очевидно е шокиран от случващото му се. Приемам напълно факта, че след стрелба в главата, чертите на лицето няма как да са като в нормално състояние, но все пак виждам доста неестествени разлики.

Първо, жертвата от предполагаемо истинската снимка, изглежда доста по-млада. Естествено, носът (много характерен при оригинала) липсва, така че по него не можем да направим идентификация, но останалите черти също се разминават. Като изключим оцелялата вежда, която лесно може да бъде оформена при евентуален дубльор, нито скулите, нито бузите, нито големината на устата, нито формата на косата и степента на оплешивяване съвпадат. Поне на мен ми изглежда така, но преценете и вие сами: (18+)

Трупът на Алексей Петров?

Сигурен съм, че може още доста въпроси да се зададат относно фаталното събитие с тази колоритна личност. Включително и такива, свързани с други убити, избягали или завърнали се наскоро крупни бизнесмени, както и с публични фигури, продължаващи да шумят около Петров. Някои от тях даже твърдят, че са знаели всичко предварително и „предсказват“ още от този ранг задаващи се покушения. Но аз смятам да приключа с коментара дотук.

Целта на този алтернативен поглед над събитието бе не просто да провокира съзнанието на много от вас, но и да ви напомни никога да не приемате като чиста монета „официалните факти“, спуснати по медиите. Възпитаването на подобна черта е изключително важен елемент от еволюцията на всяко развиващо се гражданско общество.

А дали Алексей Петров наистина е убит или не, в крайна сметка би трябвало да вълнува единствено близките му…

Автор: Ангел Ангелов