В днешната дигитална ера екраните са станали неизменна част от нашия ежедневен живот. Смартфони, таблети, компютри и телевизори доминират в нашите домове, работни места и свободното време. Въпреки технологичния прогрес и удобствата, които те носят, със сигурност можем да отбележим и негативните страни от тази непрекъсната експозиция към екрани.

Променят ли ни технологиите като вид и как изглеждат следващите стъпки в еволюцията? Как се поражда екранната зависимост и какви са последиците от нея? Как проявяват симптомите на дефицит на вниманието и хиперактивност при децата? Какви са стратегиите за справяне с екранната зависимост?  Ще научим от един млад български учен с мисия да променя света чрез иновации в медицината. Д-р Ваньо Везиров завършва медицина, но още като студент основава не един, а два старт-ъпа. На 21 години, заедно със свой партньор и с „находчивост“, правят първия български 3D биопринтер „ЕВА“, чрез който принтират с живи клетки - иновационна технология все още за целия свят.

Основавайки втората си компания OS Implants, поради финансови затруднения се оказва в мазе, в което живее и работи. Трудностите не го спират и днес Ваньо Везиров е създателят на „Оскар“ - най-точният модел на човешки череп в света, който се използва за образователни цели в България и Европа. Историята на д-р Ваньо Везиров е пъстра като самия него. От малък движен от любопитството, той завършва математическа гимназия и по необичайни причини, за които ще стане дума, се насочва към медицината. Още незавършил втори курс, с негов приятел създават стартъп, насочен към биопринтиране – триизмерно отпечатване на живи структури. Преди месеци Ваньо Везиров започва обучение за БиоФийдбек Терапевт в Център за Приложни Невро науки Везенков, където научава голяма част от нещата, за които говори.

Екранната зависимост е феномен, който се характеризира със силно желание и необходимост от постоянно използване на електронни устройства с екрани. Това може да включва прекалено дълги периоди на гледане на телевизия, скролиране през социални медии, играене на видеоигри или работа на компютър. Постоянното излагане на екрани може да доведе до отказ от социални взаимодействия, намалена продуктивност, проблеми със сън и дори до психологически затруднения. Някои от най-важните последици на екранната зависимост включват увреждане на зрението, непрекъснат стрес и тревожност, намалена концентрация и способност за решаване на задачи, както и нарушаване на циркадианния ритъм на организма, което води до сънни проблеми и дезориентация.

За да се справим с екранната зависимост, е важно да се създаде баланс между използването на екрани и другите аспекти на живота. Това може да включва установяване на времеви ограничения за използване на устройствата, избягване на излишни екранни активности преди лягане, отделяне на време за физическа активност и социални взаимодействия извън виртуалния свят.

В крайна сметка, екранната зависимост ни предизвиква да разберем важността на баланса и модерацията в нашия дигитален живот. С посегателния баланс можем да съхраняваме здравето и благополучието си, докато продължаваме да се възползваме от предимствата на съвременните технологии. Интересното е, че екранната зависимост може да се разглежда и в контекста на еволюционната история на човека. От древните времена хората са се развивали и приспособявали към средата около тях, използвайки инструменти и технологии, за да си осигурят преживяване и успех.

С развитието на технологиите човекът постепенно се научи да използва различни инструменти и устройства за улесняване на живота си. Но както възможностите за комуникация и достъп до информация нарастват, също така се появява и рискът от експлоатация на технологиите. Еволюцията на човека и биологията му са формирали стремежа му към социални взаимодействия, физическа активност и сън. Въпреки това, с появата на електронните устройства с екрани, които предлагат неограничен достъп до информация и забавления, сме изправени пред предизвикателство да създадем баланс между нашите еволюционни потребности и съвременните технологии.

Развитието на човечеството е силно влияло върху начина, по който използваме и възприемаме технологиите. От първите инструменти на праисторическия човек до високотехнологичните устройства на съвременния свят, нашата зависимост от технологии е непрекъснато нараствала. Въпреки това, разбирането и управлението на тази зависимост е ключов елемент за запазване на нашето физическо и психично здраве.

Източник: Limitless