Pfizer съди Румъния за нарушаване на договора за закупуване на ваксини срещу COVID-19. Претенцията е за около 28 милиона дози, които не са поръчани от северната ни съседка, въпреки че са включени в договора от май 2021 г. между Pfizer и Европейската комисия.

Разбира се, комисията най-безцеремонно се е разписала от името на всички държави – членки, нищо че нито един техен гражданин не е гласувал представителите ѝ. Това не пречи на Pfizer сега да търсят обезщетение не от ЕК, а директно от румънците, при това на стойност цели 550 милиона евро. Корпорацията се похвали, че е започнала официално производство срещу страната, за да я принуди да изпълни ангажиментите си.

Министърът на здравеопазването Александру Рафила заяви, че няма правно основание да се претендира за неустойки в случай на отказ на ваксините, тъй като Румъния е отказала да подпише изменение на първоначалния договор в тази връзка. Той обясни, че в този спор с Pfizer страната му ще се опита да координира действията си с Полша, срещу която има подобен иск.

Да не забравяме, че сигурно и нас ни очаква такава процедура, тъй като също не желаем да купуваме експерименталните отрови, договорени от ЕС.

Междувременно, ваксинираните се оказаха и чипирани, благодарение на самосглобяващите се наночастици графен в инжекциите, за които престъпно не е споменато от производителите.