В неокомунизма с едната ръка ще развяват знаменца с дъгата, а с другата ще изземват частната собственост

Едва отмина неделята на балотажа и заваляха идеите, идващи от близки до или директно от екипа на новоизбрания кмет на София Васил Терзиев. Архитект Явор Панев от НПО "Оптимистас", чието име се спряга и за вероятен заместник-кмет по строителството или главен архитект на града, ни сюрпризира с идеята: ако се констатира, че две години едно жилище не е обитаемо, то да бъде прехвърлено с договор към жилищния фонд на общината и тя да разполага с него, вкарвайки да живеят там представители от различни социални слоеве. Така се постигало многообразие в общността, каквато е и една от основните общоевропейски ценности - обединени в многообразието (не, не сте на София прайд, четете идеите на поелите юздите на столицата).

Той побърза и да укори страната ни – и неговата всъщност, която страна по една случайност има голяма вероятност да управлява на някакво ниво, че затворените комплекси са най-голямата грешка на София, защото изолирали бедните от богатите, размахвайки пръст че имаме и усещане за криворазбрана цивилизация, разбирайте – българите сме си бай Ганцовци, които не искаме да попием неолибералните ценности. Стигна и по-далеч, заговаряйки за житейски инженеринг – ако жилищата са общинска собственост, хората могат да бъдат изведени от блоковете (само не уточни дали насилствено), да се направи ремонт за сметка на общината, но след това тя да определи кой и в кое жилище да се настани – например семейство с едно дете, възрастен мъж и т.н. да бъдат комбинирани, за да има разнообразие...

Идеи от нафталина с розово-червена окраска

Примерът на въпросния всъщност е директна заемка от Барселона – там кметица е комунистка, чиито идеи се простират предимно до окупирането на частни имоти, даването на безгранични права на нелегалните имигранти, а политиката на въпросната дама породи такива изродщини, като съвсем реалната ситуация докато отсъстваш от дома си, някой да се настани в него – най-често бездомник или имигрант, след което ти да нямаш право да го изгониш, а последващите дългогодишни дела да те разоряват и докарват до самоубийство. Не, не е шега, реалност е - днес в Барселона, утре - и у нас, ако приложим иновативните идеи на Панев.

Разбира се, се след надигналата се мълниеносно остра реакция срещу думите му, от медиите, обслужващи ПП и ДБ, побързаха да уточнят, че това не бил човек от екипа на Терзиев. Добре, вече сме по-спокойни – това е някакво мнение на краен левичар, който не познава новия кмет, няма нищо общо с него и името му не е спрягано за висок пост в Столична община. Не разбрахме само поради каква причина водещи медии у нас, обслужващи отдавна споменатите по-горе партии, му дават трибуна.

Панев не остана сам в „иновативността си”, а беше последван от арх. Любо Георгиев от "Екипът на София" – именно организацията, която заедно със „Спаси София” изготви програмата на Терзиев. Той ни разясни, че в София трябва да се регулира паркирането, като принципът, от който ще се изхожда, е една кола на домакинство, не два, не три – те вече (ще) са лукс. Светна ни и че предстои значително да се увеличава данъчната ставка, ако все пак си позволим да си угаждаме с повече автомобили. Същият, още през септември, обяви, че трябва да се увеличат данъците за празните жилища, които хората купуват, за да вложат парите си в тях. Е, тук придворните медии на коалиция ДС нямаше как да ни убедят, че Георгиев няма общо с Терзиев, поради което предпочетоха просто да запазят мълчание.

Между другото, по време на комунизма имаше подобни ограничения в Закона за собствеността на гражданите, които предвиждаха населението да има право само на един автомобил и едно жилище. За непослушните, знаем какво следваше – национализация, а за най-опърничавите –  лагери!

Кой всъщност ще взима решенията?

Ако въобще някой, дал гласа си за Васил Терзиев, сега се чуди и мае какви са тези реставрирани комунистически практики, значи е идиот – без извинение. Буквално в деня на издигането на кандидатурата на новия ни кмет, стана пределно ясно, както и самият той нееднократно заяви след това, че в основата на неговото управление ще са идеите на „Спаси София” и „Екипът на София”, както и хора от подобни близки до него неолиберални НПО-та. Да, пропусна – както той, така и от ДБ, и от ПП да влезе във важни детайли като житейски инженеринг и  настаняване на представители от различни социални слоеве във второто или третото ни жилище, но пак да повторя – само кръгъл идиот може да си е мисли, че идеите и делата на Терзиев може да са коренно различни от тези на писалите програмата му.

Макар Борис Бонев побърза да се разграничи от въпросните идеи, касаещи празните жилища в София и повишаването на данъците за втори и трети автомобил в семейството, обаче е достатъчно само да отворим програмата на СС, за да видим, че приоритет е велодвижението и микромобилността (сиреч - тротинетки) пред използването на автомобилите. И още (цитати от Плана за София): „В добре планираните градове, придвижването с автомобил е избор” (кажете си направо лукс, бе), „. Затворените комплекси отдавна са диагностицирани като социален и градоустройствен проблем, те убиват колективния дух, нужен на града, за да функционира...”, „Развитите общества търсят начини за непрекъсната взаимна интеграция между социалните групи, а затворените комплекси са отдавна припознати като фактор за социална дезинтеграция и биват ограничавани с различни мерки”  (а не, тези цитати въобще не са близки с идеите на архитектите Панев и Георгиев, хич), както и: „Ще предложим законодателни промени, чрез които всички непотърсени досега терени, за които съществуват кадастрални планове, предхождащи 1948 г., да се актуват като общинска публична собственост, с която да се обезпечават нуждите за изграждане на инфраструктура, училища, детски градини и т.н.” (какво ли се крие зад „т.н.” не е толкова трудно да се досетим).

Вероятно по-паметливите не са забравили, че Бонев нееднократно е заявявал, че не харесва понятията ляво и дясно. Напомня ли ви на някого? Да, Кирил Петков, Асен Василев и прочее „спасители” също по този начин винаги се измъкват от директното назоваване на истината, че са леви.  Разбира се, програмите им алармираха, че са си именно такива – не просто леви, а неолиберали, което е далеч по-опасно, но кой да ти чете толкова дълги излияния.

Не смятам, че е необходимо и да цитираме цялата програма на „Спаси София”, за да убедим невярващите, че няма съществени разминавания между думите на архитектите, скандализира толкова хора и плана на СС, залегнал в бъдещото управление на Васил Терзиев. Различни са само думите – преди изборите някои неща трябваше да бъдат поднесени по-тактично, след изборите – право куме в очи – вече не е нужно да се шикалкави, избирателите така или иначе са си дали гласа.

А на учредяването на СС като партия в началото на тази година, Бонев загатна, че амбициите му се простират към развитието на столицата, но това не означава, че „Спаси София” не би подкрепила подобни граждански движения в други градове. Да се готвят останалите градове, днес – в София, скоро – в страната!

И нали не забравяте, че голяма част от подкрепилите кандидата на ПП/ДБ/СС гласуваха за него, за да не седне в кметския стол крайно лявата Ваня Григорова. Само че дори в нейната програма липсват толкова безумни и реставриращи едни от най-порочните и крайни комунистически практики, касаещи частната собственост. И ако някой все още вярва, че най-лошото беше неприкрита лява кметица, нека да му е честит господин Терзиев, барабар с целия му екип неолиберални хипстъри, продукт на това или онова НПО, прокламиращи социалното и етническо разнообразие, докато с едната ръка развяват знаменца в цветовете на дъгата, а с другата изземват частната собственост на непослушните столичани.

Автор: Виктория Георгиева, източник: Флагман