Естественият подход при раждане е новороденото да остане на гърдите на майка си поне час след появата му на бял свят. Затова пъпната връв е дълга около 50-60 сантиметра, достатъчни за бебето да стигне до майчината гърда. Като не говоря просто за положителни чувства между майка и дете, но и за жизнено важното преливане на кръв от плацентата. Една четвърт от кръвта на новороденото все още е в нея към момента на раждането и оставим ли пъпната връв непокътната за поне 25 минути, бебето ще абсорбира останалата кръв и няма да страда от анемия, както често се случва.

Също така, това предаване се отнася и за онези „велики“ стволови клетки в продажба, които се получават от плацентата на детското тяло, в което им е мястото, а не в тъканна банка в Гърция или Дания.

Животните ядат плацентата на бебетата си известно време след раждането, но не веднага. От тази гледна точка ние сме единствените бозайници, които прерязват пъпната връв незабавно след раждане. Варварска и травмираща процедура за дете, което едва се приспособява към дишането... (И тук дори не коментираме химикалите и патогените, които моментално му се инжектират уж под формата на „ваксина“)

Следователно в плана за раждане трябва да е възможно да се пререже пъпната връв едва след като спре да пулсира, т.е. след около 25 минути, което е необходимост и не трябва да се счита за каприз. Що се отнася до „Лотосното раждане“, това е древна практика, и ако наистина бе толкова опасна, колкото съвременната „наука“ твърди, отдавна щяхме да сме изчезнали като цивилизация.

Неведнъж са ви казвали, че стойността на СТВОЛОВАТА КЛЕТКА на вашето дете е около 2 000 до 4 000 евро? Зависи от изтънчения пакет, който можете да изберете по време на „реколтата“ им в първите минути след раждането, нали? Ясният извод е, че са скъпи. Наистина са много скъпи. Толкова ценните стволови клетки са буквално с цената на златото, но не за тъканните банките, а за вашите деца! Те са най-ценното наследство, което преминава директно от плацентата в първите минути на раждането.

Стволовите клетки възникват от зачеването и се намират в плацентата, външният орган, който храни вашето бебе с кислород и с всички необходими хранителни вещества в продължение на 9 месеца. Те са интелигентни клетки, които се прехвърлят от плацентата към тялото на новороденото, освен когато пъпната връв е прерязана/клампирана*.

*Практиката в болниците е тя да бъде прерязана веднага, след което бебето се предава за преглед на неонатолог, а майката трябва да роди плацентата.

Има обаче един много важен момент, на който, за съжаление, не се обръща необходимото внимание. В първите минути след раждането пъпната връв пулсира и кръвта от плацентата преминава към детето. Тази кръв му принадлежи, защото в утробата бебето, плацентата и пъпната връв функционират като едно цяло. В момента на раждането кръвта, която се намира в пъпната връв и във феталната страна на плацентата (страната на плацентата, която е към бебето), е между 80 – 100 мл. Това може да не изглежда толкова много, но реално ние лишаваме бебето от около 1/3 от целия обем на кръвта му, ако прережем пъпната връв веднага след раждане. Пъпната връв пулсира и кръвта, която постъпва към бебето от плацентата, му осигурява кислород, докато белодробното дишане се установи напълно. Това е застраховка от природата, че детето ще получава достатъчно кислород до момента, в който ще е способно да диша самостоятелно, защото недостигът на кислород е изключително опасен за мозъка му. След като пъпната връв спре да пулсира, идва и подходящият момент тя да се клампира и да се отдели бебето от плацентата.

Предимствата на отложеното прерязване на пъпната връв са:

  • детето получава с 32% повече кръв и така се увеличават хемоглобинът, обемът на кръвта и железните запаси и се намалява рискът от анемия;
  • осигурява се животоспасяваща линия за кислород, в случай че бебето има трудности с дишането;
  • към новороденото преминават стволови клетки, червени кръвни клетки, бели кръвни клетки (например Т-клетки, които се борят с рака);
  • Освен всичко друго, тези стволови клетки ще поправят всякакви следродилни аномалии и увреждания на отрочето ви!

Сега разбирате ли защо има стотици компании, които искат стволовите клетки на вашето дете? Най-голямата глупост е да вярваш на страшни истории, създадени от високоплатени маркетингови екипи, за да те накарат да повярваш, че ще те спасят някога живота му, ако им платите.

Затова моля, мила МАМО, не се оставяй да те купят и да ти втълпят лъжи, информирай се старателно преди да извадиш хиляди евро от джоба си, само за да се отървеш от стволовите клетки на собственото си дете и неговите 150 мл плацента Кръв!

Автор: Ditta Depner (терапевт и основател на холистичната ренесансова концепция и холистичен съветник за плодовитост)