На скорошна среща на акционерите на Tesla предприемачът Илон Мъск каза с пълна увереност, че очаква внедряването на автономни роботи Optimus в реални условия във фабрики в близко бъдеще. Те ще могат да изпълняват рутинни задачи. Целта е да приемат въпросните „терминатори“ в количества до 1000 единици още следващата година.

Милиардерът подчерта, че Optimus скоро ще стане най-важният продукт на Tesla.

Бъдещето, в което хуманоидните роботи заместват хората на работните места и във фабриките вече е съвсем близо. Юстас планира да произвежда роботи Optimus на цена от $10 000 за бройка и да ги продава като автономни хуманоидни машини на цена от 20 000 долара за брой.

Твърди се, че пазарът ще се нуждае от 1 милиард хуманоидни роботи годишно. Tesla ще може да доставя най-малко 10% от пазара и да генерира потенциална печалба от $1 трилион. Хуманоидните роботи Optimus трябва да доведат капитализацията на Tesla до 25 трилиона долара.

С тези темпове филмът "Screamers" от 1995 г. и книгата на Филип К. Дик „Вторият модел“ може скоро да се превърнат в новата реалност, в която роботите се самовъзпроизвеждат във фабрики...

Само не си мислете, че роботите ще заменят хората, няма да се наложи малко да намалим населението, не им вярвайте “, шегуват се нервно в коментарите в "X"

Ако AI технологията изпълни обещанието си, тя ще причини „значителни смущения“ на пазара на труда и ще отнеме 300 милиона работни места на пълен работен ден в големите икономики с автоматизация “, прогнозира по-рано Goldman Sachs.

Източник: РАЗШИРЕНА РЕАЛНОСТ