Прочетете това интересно интервю с доц. Григор Сарийски, в което разкрива важни детайли за опасностите от влизане в еврозоната, удобно пропускани от пропагандните медии:

Ако приемем еврото ще поемем куп допълнителни разходи, което в момента е меко казано неразумно, твърди доцентът. Например с влизането в еврозоната България ще бъде задължена да купува дългови книжа на страни като Испания, Португалия и Италия. Сега, когато все още не сме част от еврозоната, ние нямаме нито една ценна книга от тези емитенти. Това са ангажименти, които не сме готови и нямаме ресурс да изпълним.

Един от основните мотиви за влизането ни в еврозоната е възможността правителството да тегли по-лесно по-голям дълг, каза доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН. (Т.е. мотивът на нашите дупедавци, е, да могат още по-лесно да ни поробят чрез заеми – Б. р.) За справка Гърция, след като влезе в еврозоната попадна в дългова спирала и увеличи значително задлъжнялостта си, достигайки над 200% от БВП. След което Евросъюза уж тръгна да я спасява, само че не спаси Гърция, а кредиторите ѝ, в резултат на това южната ни съседка стана още по-задлъжняла.

В момента всички пари в обръщение у нас са почти двойно обезпечени с активи в евро в БНБ. Също така, валутният борд ограничава възможността на централната банка да финансира директно министерството на финансите. Такава спирачка не съществува в еврозоната. Там правят именно това, министерствата на финансите на страните членки отпечатват облигации, а Европейската централна банка ги купува от пазара, за да поддържа интереса към тези дългови инструменти. И всъщност част от причината за кризата, която наблюдаваме в момента е, че в еврозоната има доста по-хлабава монетарна дисциплина отколкото има в България. От тази гледна точка бордът е най-разумния подход за икономика като нашата.

Ние се справяме чудесно и без да сме в еврозоната. Влизането там може да се сравни с участието в рали. Ако нямате добре подготвен автомобил, с който да конкурирате останалите, но настоявате да се включите, ще има точно две последствия. Първото е, че ще трябва да си платите таксата за участие в състезанието, а второто е, че още на първата обиколка ще ви изпреварят и след това ще ви смачкат. Не може с автомобил вдигащ 150 км/ч, да се състезаваме срещу такива вдигащи по 300 км/ч. С кой ще сравняваме България, с Франция или с Германия ли? С коя от страните членки на еврозоната можем да бъдем сравнени, за да кажем, че ние сме пригодни, за да влезем там? Подобна грешка между другото беше направена и при самото влизане в Евросъюза. Последствията за българския бизнес ги виждаме всички, в момента едвам оцеляват малкия и средния, а големият бизнес беше претопен от мощната западна икономика. България не е в достатъчно добра кондиция за еврозоната, и в крайна сметка вместо да ползваме облагите ѝ, единствено ще увеличим разходите си, които тепърва ще растат.

Валутният борд у нас е стабилен и няма причина да се твърди, че той може да бъде пробит. Това, че България в момента стои стабилно на финансовите пазари, се дължи единствено на валутния борд, а за да влезем в еврозоната той трябва да бъде премахнат…

Не на последно място притеснително според доц. Сарийски е и заявеното намерение за поемане на нов държавен дълг от 16 милиарда лева. Това значи, че финансовият министър е по-склонен да взема пари назаем от бъдещите поколения, отколкото да събира дължимото от сегашните.

(Разбира се, да не забравяме факта, че заемите, които марионетните правителства постоянно трупат, а след това ни тормозят с нови данъци да плащаме, са всъщност форма на колониален рекет. Нищо от тези заробващи пари не облагодетелства нацията, напротив, милиардите дълг потъват в безумни сделки с чужди корпорации. Например за купуване на въображаеми самолети или пък на експериментални течности („ваксини“), с които след това насила да инжектират гражданите, нагло твърдейки им, че са „напълно безплатни“. – Б. р.)