Испания e първата западна страна, която официално признава въздушното пръскане на химикали върху населението. В декларацията за извънредното положение те признаха, че Военно-аварийното подразделение и Военното-биохимично подразделение разполагат с въпросните продукти и технология. Разбира се, твърдят, че я използвали заради Covid-19, но още през 2015 г. испански конгресмен разкри в Европейския парламент, че 4 служители на Испанската метеорологична агенция са признали, че Испания е била пръскана с оловен диоксид, сребърен йодид и диатомит.

На 19 май 2015 г. евродепутатът Ramon Tremosa i Balcells (ALDE) обяви в Европейския парламент, че четирима работници от Държавната метеорологична агенция са признали, че Испания се пръска изцяло от самолети, които разпространяват оловен диоксид в атмосферата, сребърен йодид и диатомит. Целта, според същия евродепутат, била да се предпазят от дъждовете и да се повишат температурите, което създава летен климат за туризъм и в същото време помага на корпорациите в селскостопанския сектор. Това от своя страна произвежда студени капчици с голям интензитет.

Регионът на Мурсия, Валенсианската общност и провинция Алмерия са най-засегнати, до степен, че не пада и капка дъждовна вода за повече от седем месеца, генерират се катастрофални студени капки и респираторни заболявания на населението чрез вдишване на оловен диоксид и други токсични съединения. За излитането на тези самолети се използва военното летище Сан Хавиер в Мурсия.

Тремоза поиска от Европейската комисия да вземе позиция по въпроса.

Официалният бюлетин: https://boe.es/boe/dias/2020/04/17/pdfs/BOE-A-2020-4492.pdf