През втората половина на 2024 г. в Европейския съюз ще започне да функционира системата за влизане/излизане (Entry/Exit System, EES). 

Първоначално автоматизираната електронна система EES ще регистрира пътниците извън ЕС всеки път, когато пресичат външните граници на европейските държави. Нововъведението важи както за посетители, които се нуждаят от краткосрочна виза, така и за тези, които не се нуждаят от виза.

Новите изисквания за пътуване до Европа включват задължителното наличие на биометричен паспорт. Ако пътник откаже да предостави биометричните си данни, ще му бъде отказан достъп до европейски страни.

Русия биометрични лични данни

Междувременно, ако са останали наивници, смятащи Русия за алтернатива на западния фашизъм:

От 1 септември новите правила на Министерството на транспорта на Руската федерация ще изискват от транспортните превозвачи, в допълнение към данните за паспорта и билета, да предоставят данни за банкови карти, IP адреси, телефонни номера, имейл адреси и пароли на пътниците към една база данни.

Данните ще се съхраняват седем години. Новият проект засяга самолети, влакове, воден транспорт и дори автобуси - междуградски и международни.