Изследователите бият тревога за движението NEET (Not in Education, Employment, or Training – Не съм в областта на образованието, заетостта или обучението). То включва хора от 15 до 24 години, които съзнателно са решили да не правят нищо.

Феноменът се заражда през 90-те години във Великобритания, но вече е широко разпространен. Като през 2022 г. 23,4% от момчетата и момичетата по света са водили мързелив начин на живот, и техният брой постоянно расте. Тези лентяи висят на раменете на родителите си или живеят на социални помощи, но ако случайно ги изпратят на работа, тогава почти винаги се превръщат в „призрак“*.

*Новото явление, наречено „призрак“ се оказа доста разпространено и поне една четвърт от работодателите се оплакват от него. Причините за подобно поведение сред младите хора са прости: те не искат да изпълняват скучни задачи и не обичат да им се диктуват правила. Егоизмът и липсата на отговорност също наливат масло в огъня. На тях толкова много не им се работи, че обикновено излизат от офиса за обяд и повече не се връщат.

Изследователите посочиха и най-мързеливите страни: Турция, Колумбия и Мексико. 

Те дават полезен съвет към работодателите: лентяите винаги избират комфорта пред кариерата, така че често предпочитат да работят за по-ниска заплата, но с приятелски настроен екип, отколкото в стерилна среда с високи доходи.