Европейската комисия обмисля мащабно разширяване на практиките за наблюдение в Европа, което потенциално би могло да засегне всеки един гражданин на ЕС.

Доклад от 28 страници, изготвен от група експерти от името на Брюксел, изброява общо 42 предложения за възможни по-строги мерки за наблюдение, които, ако бъдат приети, заплашват да ограничат правото на неприкосновеност на личния живот.

Документът, озаглавен „Препоръки от Групата на високо равнище за достъп до данни за ефективно правоприлагане“, изисква разработчиците на приложения да създадат „задни вратички“ за правоприлагащите органи, за да стигнат до всяко съдържание, от което се нуждаят, съобщи германската медия Т-online.

Разследващите трябва да могат да заобиколят криптирането от край до край в месинджър услуги като WhatsApp или Telegram, използвайки „общ ключ“, предоставен от разработчиците. Компаниите, които не изпълнят тези искания, трябва да бъдат санкционирани, се посочва в документа.

Списъкът с предложения обаче не се ограничава само до приложенията за съобщения. Предложените промени са насочени общо към интернет, призовавайки за „по-голяма стандартизация“ на различни домашни приложения и устройства, включително „всички форми на свързаност“. Очаква се мярката да засегне особено домашните асистенти като Google Home, Alexa или асистента на Apple, както и всичко до интелигентните хладилници, което ще позволи на властите да получават данни, събрани от такива устройства.

Документът също така призовава за въвеждане на запазване на данни. Регламентът за запазване на данни изисква доставчиците на телекомуникационни и интернет услуги да съхраняват данните за трафика на всички свои потребители за определен период от време и да могат да ги предават на правоприлагащите органи, ако е необходимо. Такива данни могат да включват IP адреси, телефонни контакти или данни за местоположението.

Документът е обосновал предложения подход за масово наблюдение уж с необходимостта от „осигуряване на ефективно преследване“ на случаи, свързани с организираната престъпност и терористичните дейности, по-специално с идентифицираните заговори за терористични атаки на ранен етап. (Естествено, удобно забравят да споменат, че утре може да обявят за терорист всеки, който не е съгласен с политиките на съюза, като например ваксините, мигрантите или LGBTQ кастрацията на деца – Б.Godlessera)

Дигиталният експерт Аня Хиршел, застъпваща се за правата на неприкосновеност на личния живот в цифровия свят, предупреди, че подобни планове представляват „безпрецедентен… директен скок в напълно наблюдавано общество.“ „Всичко, което правим, къде отиваме и с кого общуваме, ще бъде видимо във всеки един момент и без никакви бариери“, каза тя пред Т-online.

Брюксел все още не е коментирал доклада с препоръките за наблюдение.

Източник: Obektivno.bg