Изтъкнатият икономист доц. Григор Сарийски е гост в Отвъд Заглавията и разговаря за четирите конника на връхлитащия цифров Апокалипсис:

  • 1) Цифровата самоличност;
  • 2) Въглеродния отпечатък;
  • 3) CBDC (съкр. от Central Bank Digital Currency) - цифровата валута на една централна банка;
  • 4) Управление на мозъчната дейност (вече приложено в Китай и щат Ню Орлийнс), с „резултатите“ от която могат да ви отнемат и децата.

1. Еврокомисията налага "цифрова самоличност" на близо 450 милиона европейци, с която те могат да бъдат следени денонощно. Цифровият портфейл ще съдържа не само данните за парите, имотите и потребителското ви поведение, но и здравния статут на семейството ви. Лекарската тайна е вече „отживелица“". В Скандинавия, Австралия, Канада и пр. не приемат заплащане с пари в брой.

2. Как чрез CBDC (цифрова валута на централните банки) могат да ви експроприират собствеността. Законовата закрила на частната собственост също се превърна в отживелица.

3. Има ли пътища за съпротива? Този глобален тоталитарен режим разчита на много уязвима инфраструктура: Ами ако далекопроводите, положени на океанското дъно бъдат взривени? Как и след колко време ще установят къде са разривите и колко време и пари ще струва възстановяването им? Ами ако протуберанси на Слънцето унищожат участъци от Мрежата? Ами ако народите вдигнат нормални политици и изметат антиелитите, подбирани с отрицателна селекция?