Временната комисия по сигурността на машинното гласуване изслуша влогъра Станислав Цанов във връзка с изнесени в предаването му твърдения за възможна манипулация на резултатите от машинния вот и заплахи за живота на водещия, отправени от Алексей Петров.

Създаването на тази комисия стана по инициатива на БСП и се реализира броени дни преди старта на предизборната кампания. Станислав Цанов обяви в средата на септември, че опитът му да провери как работят машините за гласуване и могат ли да бъдат манипулирани е станал повод за разговор с бизнесмена и бивша барета.

В канала си "Цанов напред и нагоре" ютюбърът публикува запис, за който твърди, че съдържа заплахите, отправени от Алексей Петров. Пред БНР той добавя, че го пази като "гаранция за живота си". В излъчените материали гласът, за който се твърди, че е на Петров, разкрива и че има манипулации, извършени с машинния вот. Цанов публикува и откъси, в които бива наричан терорист, както и че някой ден "ще носи отговорност".

Ютюбърът и журналист на свободна практика призова институциите да проверят дали е имало връзка между Алексей Петров и машините за гласуване и дали гласът, отправящ заплаха към него, е на покойния бизнесмен. По този повод министър Калин Стоянов обяви, че резултатът от проверката "в най-скоро време" ще стане ясен, а самият Цанов ще бъде извикан в столичната дирекция на вътрешните работи за разпит.

Изслушването започва от третата минута

Поздравления за Станислав Цанов и полк. Николай Марков за представянето им. Бяха изключително хладнокръвни, ясни и изчерпателни във всичките си изказвания.

По време на изслушването особено арогантно и грозно се прояви депутатът Явор Божанков от ПП-ДБ, който в опит да демотивира Цанов, омаловажавайки случилото се с него и казуса с машинното гласуване, многократно постави под въпрос смисъла на цялото събиране.

Разбира се, аудиторията отдавна не е на такова ниво, че да се хване на подобни примитивни опити за прикриване на „ала-балата с президента“, и съвсем скоро ППДБГ+ ще си получат заслуженото.