През ноември 2023 г. беше приет закон в градския съвет на Порто Алегре, вторият по големина град в Бразилия, който е генериран от ChatGPT. Чатботът създаде необходимия документ по искане на члена на съвета Рамиро Росарио. Законът беше приет без никакви поправки, а авторството му стана известно едва след като беше одобрен и приет.

Росарио каза, че е възложил на ChatGPT задачата да разработи законопроект, който ще позволи на града да не таксува данъкоплатците за подмяна на водомери, ако бъдат откраднати. Подробният отговор на чатбот е включвал осем статии и законодателна обосновка, които са били изпратени във вътрешната система на Общинския съвет без никакви промени. Текстът на законопроекта е проверен, правописно коригиран и адаптиран към нормативната уредба на страната. После законът е бил изпратен на комисии, които са го одобрили, а след това за гласуване на пленарна сесия, където е бил одобрен и от останалите 35 членове на градския съвет.

На 23 ноември влиза в сила законът на ChatGPT.

Когато авторът става публично известен, председателят на градския съвет Хамилтън Сосмайер нарече приемането на такъв закон „опасен прецедент“ и предложи подробно обсъждане на ролята на ИИ в обществената политика.

Източник: Разширена Реалност