Публикуваме поста на адв. Нина Ламбова в нейната фейсбук страница без редакция:

"Право куме в очи!"

Искаше ми се да направя публикацията в предизборно време, когато се спекулираше с истината по въпроса за подписката ни срещу пандемичния акт и за излизане на България от СЗО, но щеше да се изтълкува грешно като влияние върху вота на приятели на БАДЖ, които симпатизират на партия "Възраждане". Сега е добре преди 28.06.2024 г. - "Видьов ден" да се изясни този въпрос. Би трябвало да се погледне с трезв поглед на въпроса, без интерпретации по темата.

А темата е излъгаха ли представители на партията, когато казаха, че са "ЗА" излизането ни от СЗО и че са помогнали за разглеждане на подписката, но нямали подкрепа от другите партии? Така казаха, а аз казах, че не е вярно и в такива случаи е необходимо да се представят и доказателства - протоколи от заседания на комисията в НС, където е внесена подписката, решение за отхвърлянето й, покана за изслушване на вносителите или др. Представителите на партията не подкрепиха думите си с доказателства, защото не са в тяхна полза. Симпатизантите им им се довериха, защото и за самите тях е болезнено да си признаят истината за следване на версията на "изопачената истина" или "бели лъжи за черни дни". На никого не искам да разбивам надеждите за "месия" в тежките дни, а само да насоча въпроса, който винаги ни задавате за подписката към тези, пред които е поставен за разглеждане.

Процесът има ТРИ ЕТАПА:

1. БАДЖ организира юридически и административно подписката като я внесе за разглеждане в Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействие с гражданското общество в 47-то, 48-то и 49-то НС

2. Вие гражданите положихте сили и средства за събиране на подписи, окомплектоване и изпращане за обработка до нас

3. Депутатите в комисията .......нищо.

Говоря за всички партии, разбира се, макар че само от една твърдят, че е била разгледана подписката. Затова именно проследяваме какви са фактите във връзка с точно това твърдение, което играе ролята на фалшива надежда. Фалшивата надежда, ако за някои е успокоение, за мен е убийство на истината и водене в грешната посока.

На вашето внимание е доклада на Комисията за прякото участие на гражданите в изпълнителната власт и взаимодействие с гражданското общество, от който ясно се вижда кои са разгледаните въпроси, поканените за изслушване заинтересовани страни, както и че липсва каквато и да е информация за подписката - в това число твърдяното обсъждане или отхвърляне. И сега следват нашите въпроси:

1. А сега накъде?

2. Ще бъде ли този път поставена за разглеждане подписката?

3. Ще бъдем ли поне поканени за изслушване вносителите?

4. Ще бъдем ли допуснати за участие в обществения съвет както други организации с по-малки каузи и с по-незначително локално покритие, на които подписките са били допуснати?

5. Ще бъдем ли поканени поне на разговор от депутатите демонстриращи заинтересованост за да предложим въпроса да бъде поставен като "депутатско питане" или поне на едно заседание на тази комисия?

6. Важна ли е тази комисия за депутатите, които твърдяха, че защитават нашите интереси, за да се опитат да я "вземат" и да поканят в обществения й съвет нас като представители на огромна част на гражданското общество?

Според отговорите можете да си направите изводите. Ако отговорите са мълчаливи, мълчалив ще е и вотът по време на избори - поредни.

Има и резервен вариант - партията, която твърди, че е на същата "вълна" да направи свой римейк след 3-годишно дистанциране от каузата, но това ще е смешен и жалък опит за съживяване на умрял, чрез преливане на кръв. Това ще е смешна имитация с демонстрация на партийни мускули за замазване на стари грешки. По-снисходителните и симпатизантите може би ще намерят оправдателни аргументи, за да защитят симпатизантския си статус да не литне и той да се опетни като опетнената чест на лъжливите партийни обещания, но това няма да върне изгубеното ни време и няма да ни приближи до целта.

Адаптацията от обществена кауза за излизането ни от СЗО в партийна кауза само ще я подчини на зависимостите от партийните линии.

Единствената разумна и достойна партийна реакция е да се помогне гражданската подписка, внесена в предходните три НС да оживее, така като е създадена и внесена.

Симпатизанти от всички партии, обърнете се към вашите избранници и им кажете какво очаквате от тях и защо сте им повярвали, и ако и този път се отнесат пренебрежително към въпроса си направете изводите за грозната истина.

И на първо място - бъдете мъдри!


Костадин Костадинов и адв. Нина Ламбова