За всички мислещи е пределно ясно, че системата е порочна до мозъка на костите и трябва да бъде заличена изцяло. Ясно е и, че ако изборите променяха нещо, отдавна щяха да са забранени. Но все пак, какво може да направим?

Тук за пореден път ще ви предложа една алтернативна гледна точка, която много странно защо никой друг не смее или не желае да коментира.

В наши дни, повечето от така наречените свободни държави се управляват чрез политически режим, известен като „представителна демокрация“. Разбира се, единственото демократично в него е името, защото в момента, в който пуснете глас в урната, вие прехвърляте изцяло правата си върху абсолютно непознат човек и му позволявате занапред да диктува живота ви. Нямате възможност нито да влияете на неговите решения, нито да го отзовете, ако работи срещу вас и не спазва обещанията си. Това не е демокрация и никога не е планирано да бъде такава, а последствията от индивидуалния акт на гласуване, извършен от наивните гласоподаватели, без значение дали любимата им партия ще спечели или не, са официалното легализиране на сегашния политически модел за поне още един мандат. Така непрекъснато се завъртаме в омагьосана спирала, дълбаеща дъното от ден на ден все по-надолу.

Но кое зъбно колело да подменим, за да счупим машината?

Някога замисляли ли сте се кой е най-ключовият елемент във всяка изборна постановка? Точно така, това не е гласуването, а броенето на гласовете. Защото няма никакво значение за кого си гласувал, важно е какво ще бъде отчетено!

Единственият сигурен начин за една фалшива система да се защити от попадането на непредвидими личности във властта, е вотът да бъде контролиран из основи, което е напълно възможно, само ако е анонимен. Затова същата е измислила следните два аргумента, оправдаващи текущия му статут:

  • Анонимният вот гарантира свободата на гласуването. Ако гласовете не са анонимни, хората биха могли да бъдат принуждавани или сплашвани да гласуват по определен начин. Например, работодателите може да принуждават служителите си да гласуват за даден кандидат, а престъпни групи да сплашват населението да гласува за конкретна партия. Това ще ощети някои групи хора, да са по-слабо представени в политическия процес.
  • Анонимният вот ще предотврати корупцията. Ако гласуването не е тайно, би било по-лесно за хората да купуват или продават гласове.

Да, на думи споменатите аргументи звучат утопично прекрасно, но трябва ли да ви напомням, че реалността доказва точно обратното на тези твърдения? Тоест проблемът далеч не е в това дали вотът е анонимен или явен, а в липсата на държавност и закони, които да пазят гласоподавателите и изборния процес! Естествено, въпросната липса е преднамерена, защото системата не иска да разполагате с реални средства, за да я промените, особено пък мощни такива като упражняването на обществен контрол.

Истината е, че за да падне статуквото е необходимо суверенът, който поне на теория сме все още ние, най-накрая да влезе във владение и да придобие пълен контрол върху политическите процеси. Трябва да можем както да отзоваваме и наказваме законово политиците, така и да управляваме пряко всичките им действие, касаещи общия интерес. Невъзможно е да съществува истинска демокрация при липсата на прозрачност. Но как да я въведем навсякъде, ако такава няма дори в основополагащия свободата акт – гласуването.

Затова първата стъпка в правилната посока е да прекратим моментално подлежащият на манипулации таен вот и да го заменим с явен! Само тогава, без значение дали се гласува с машини или с хартиена бюлетина, почти всяка възможност за измама ще отпадне или ще бъде сведена до минимум.

Ще може да гласувате безопасно даже и дистанционно – по пощата или направо от телефона си. За което, разбира се, ще се създадат и използват различни системи за многостепенна защита и верификация на вота.

След проведено гласуване гражданите ще имат право на пълен достъп до резултатите в електронен табличен вид, където ясно ще виждат при кой е отишъл гласът им.

Ще се създадат независими комисии, които ще са упълномощени да проверяват достоверността на определен процент от отчетените гласове. Всичко винаги ще бъде прилежно документирано и проследимо.

Запомнете, истинската демокрация не се основава на доверие, напротив, основава се на постоянно съмнение, проверка и контрол върху всяко политическо действие, касаещо общия интерес.

Начин да променим системата има, описаното дотук е просто първата стъпка. Въпросът е колко от вас наистина го желаят? Защото животът е прекалено кратък, за да чакаме да го стори някой друг!

Автор: Ангел Ангелов