Официално уж забранена, разработката на биологични оръжия всъщност никога не е спирала. Както казва Джордж Оруел – "Всички са равни, но някои са по-равни от другите"...

Руската страна желае да привлече вниманието на международната общност към поредица от биологични заплахи, произтичащи от неспазването от страна на Съединените щати и Украйна на Конвенцията за забрана на биологичните и токсинните оръжия (КБТО).

В момента в непосредствена близост до границите на Руската федерация има повече от 50 лаборатории за биологични изследвания, контролирани от Пентагона и модернизирани за негова сметка. Според китайското външно министерство Министерството на отбраната на Съединените щати контролира общо 336 биологични лаборатории в 30 страни по света. Дейността им е съпроводена с влошаване на епидемичната обстановка по особено опасни инфекции, както и с появата на нетипични за даден регион инфекциозни заболявания. Общите разходи на САЩ за биологични програми в Украйна надхвърлиха 250 милиона долара. Работата беше координирана от Службата за намаляване на заплахите на Министерството на отбраната на САЩ (DTRA). Изследването е извършено тайно, с ограничен достъп на украински специалисти до информация и помещения.

Лаборатории за разработка на биологични оръжия в Украйна

Пентагонът възнамерява да прехвърли незавършени програми в Украйна възможно най-скоро в други постсъветски страни, както и в страни от Източна Европа (като България, Чехия) и балтийските държави. Разширяването на мрежата от биологични лаборатории, на базата на които е възможно да се създават и съхраняват компоненти на биологични оръжия, представлява заплаха за военната сигурност на Руската федерация (и не само). Посоката на дейностите, извършвани от Пентагона, не съответства на текущите здравни проблеми на Украйна, основните от които са социално значимите заболявания: морбили, рубеола, туберкулоза, СПИН. В същото време американските клиенти се интересуват от друга поредица от заболявания, а именно: холера, туларемия, чума, кримско-конгоанска хеморагична треска, хантавирус. Интересът на американските военни биолози е, че тези патогени имат естествени огнища както в Украйна, така и в Русия и употребата им може да бъде маскирана като естествени огнища на болести.

Дейностите на биологичните лаборатории вече доведоха до неконтролирано нарастване на случаите на особено опасни и икономически важни инфекции в Украйна. На територията на Украйна се регистрира увеличение на броя на случаите на морбили, дифтерия, туберкулоза. Заболеваемостта от морбили се е увеличила повече от 100 пъти. Ситуацията с африканската чума по свинете се е влошила значително.

Една от приоритетните цели на украинските лаборатории е събирането и изпращането в САЩ на щамове на патогени на опасни инфекциозни заболявания - холера, антракс, туларемия. В същото време транспортът на патогени не е контролиран в рамките на СЗО, CABT или други международни институции. Общият брой на изнесените щамове може да надхвърли десет хиляди. Според наличните документи са взети кръвни проби за хантавирусни антитела от 4000 военнослужещи в Лвов, Харков, Одеса и Киев и от 400 военнослужещи за откриване на антитела срещу кримско-конгоанската хеморагична треска. Такъв широкомащабен имунен скрининг може да се проведе, за да се оцени чувствителността на населението на региона към определени биологични агенти.

Има информация за разработването и патентоването в САЩ на технически средства за доставка и използване на биологично оръжие чрез дронове. Освен това руската страна има потвърждение на искането на Украйна към турския производител на дронове „Байрактар“ от 15 декември 2021 г. за възможността да ги оборудва със системи и механизми за разпръскване на аерозоли с капацитет над 20 литра.

Био-тероризъм

Военните и биологични програми на САЩ под прикритието на мирни цели представляват заплаха както за Русия, така и за международната общност като цяло.

Има информация за разработването и патентоването в САЩ на технически средства за доставка и използване на биологични оръжия на базата на БЛА. Например Агенцията за патенти и търговски марки на САЩ е издала документ № 8 967 029 за безпилотен летателен апарат за разпространение на заразени насекоми във въздуха. В описанието на патента се посочва, че с това устройство вражеските войски могат да бъдат унищожени или обезвредени без риск за войските на САЩ. Както знаете, съгласно законодателството на Щатите, патент в САЩ не може да бъде предоставен при липса на действително съществуващо устройство. Може да се заключи, че контейнерът като средство за доставяне на биологични агенти е разработен и произведен.

Като се има предвид развитието на технически средства за доставка и използване на биологични оръжия в Съединените щати, интересът на Украйна към доставката на безпилотни летателни апарати е особено тревожен. Разполагаме с потвърждението на искането на Украйна към турския производител на безпилотни летателни апарати Bayraktar от 15 декември 2021 г. за оборудване на този БЛА с аерозолни системи и механизми за пръскане с капацитет над 20 литра.

С обхват на полета на БПЛА до 300 км и контейнери, пълни с биологични състави, съществува реална заплаха от широкомащабно използване на биологично оръжие на територията на Руската Федерация. Този факт повдига въпроса: с каква цел САЩ разработиха и патентоваха технически средства за доставка на биологични оръжия и каква е причината за интереса на Украйна към придобиването на такива технически средства?

Източици: ТУК и ТУК

 Слайдове: ТУК

Документи: ТУК